Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Σπατάλες στην Ανώτατη Παιδεία

Σε άρθρο στην Καθημερινή του Πάσχου Μανδραβέλη αναφέρεται εκτός των άλλων:

"...Η Ελλάδα ξοδεύει (ως ποσοστό του ΑΕΠ) περισσότερα χρήματα για την ανώτατη εκπαίδευση απ’ ό, τι οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ. Παρά τη μεγάλη αυτή δαπάνη, πανηγυρίζουμε αν ένα εγχώριο ίδρυμα καταφέρει να μπει στους καταλόγους των 500 καλύτερων ΑΕΙ του κόσμου..."

Γιατί να πληρώνουμε οι φορολογούμενοι τόσο πολλά για τόσο λίγο αποτέλεσμα;

_____

Μετά από σχετική πρόκληση ως προς την ακρίβεια των στοιχείων που επικαλείται ο Πάσχος Μανδραβέλης επανόρθωσε, αποδεχόμενος ότι το κόστος αν και δεν είναι το υψηλότερο στον ΟΟΣΑ, είναι από τα υψηλότερα, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat (σελ. 6) που τοποθετούν την Ελλάδα πάνω από ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία κλπ.

Ως προς τα δικαιώματα των φορολογούμενων η διόρθωση αυτή, αν και ευπρόσδεκτη, δεν αλλάζει στην ουσία τίποτα. Το κόστος της ανώτατης παιδείας για τους φορολογούμενους, δεδομένης της χαμηλής της ποιότητας, παραβιάζει το δικαίωμα των φορολογούμενων σε ανταποδοτική φορολογία (7).

2 σχόλια:

  1. Σχετικά με την ποιότητα των ελληνικών πανεπιστημίων δείτε και την αξιολόγηση των Times, όπου κανένα Ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν εμφανίζεται στα καλύτερα 200 του κόσμου.

    http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2010-2011/top-200.html#score_OS|sort_rank|reverse_false

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από το κακό στο χειρότερο!

    "Και τα έξι ελληνικά πανεπιστήμια που προκρίθηκαν κατά τον έλεγχο της εταιρείας QS (Quacquarelli Symonds) για τους διεθνείς πίνακες κατάταξης δεν κατάφεραν να διακριθούν στη λίστα με τα 300 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως.

    Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διακρίνεται ως το καλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο, αν και έπεσε κατά 101 θέσεις στον διεθνή πινάκα κατάταξης: από την 286η θέση το 2010 στην 387η θέση το 2011. "

    http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2051052

    ΑπάντησηΔιαγραφή