Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Η λιτότητα των κομμάτων!

Σε συνέχεια της ανάρτησης, Μακρύ και αόρατο το χέρι των κομμάτων στην τσέπη μας, διαβάστε στο PolitcsGR, εξαιρετικό άρθρο σχετικά με την χρηματοδότηση των κομμάτων και πώς πετυχαίνουν την αναγκαία λιτότητα με ... δικαιολογημένες αυξήσεις!

Γνωστή βέβαια και η υποκρισία και ο ξύλινος λόγος της πολιτικής τάξης στην Ελλάδα, δεν εκπλήσσει κανέναν. Κάποιο ειδικό ενδιαφέρον ομολογώ πως βρίσκω ειδικά για τα λεγόμενα "μη συστημικά" κόμματα "διαμαρτυρίας",  τόσο την ... αδιαμαρτύρητη συμμετοχή τους στην κατάσταση, όσο και την προσπάθειά τους να την δικαιολογήσουν!

Η ανάρτηση λοιπόν δεν γίνεται γιατί είναι κάτι παράξενο, αλλά για να μην ξεχνάμε οι φορολογούμενοι. Να μην ξεχνάμε ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων αυξάνεται αντί να μειώνεται, και ταυτόχρονα αποδεικνύεται για πολλά κόμματα ανεπαρκής. Συνοδεύεται δε από:
  1. Χρέη (σε πολλές περιπτώσεις)
  2. Αδυναμία πληρωμής στελεχών (σε πολλές περιπτώσεις)
  3. Αδιαφάνεια των οικονομικών
  4. Νομιμότητα της πρόσθετης χρηματοδότησης από ιδιώτες
Σημαντικό να μην ξεχνάμε επίσης, ότι η χρηματοδότηση αυτή, υπερδεκαπλάσια ανά ψήφο της αντίστοιχης των Γερμανικών κομμάτων και υψηλότερη σε απόλυτες τιμές, συνιστά πολύ σημαντικό εμπόδιο (barrier to entry), για κάθε καινούριο πολιτικό οργανισμό που θα ήθελε να ανταγωνιστεί τα υπάρχοντα κόμματα στον πολιτικό στίβο. Με λίγα λόγια τα κόμματα αναγκάζουν εμάς τους φορολογούμενους να τα πληρώνουμε πανάκριβα, ώστε να μην έχουμε κανένα τρόπο να απαλλαγούμε απ' αυτά όσο κι αν το θελήσουμε! Επειδή μπορούν...

Όσον αφoρά στα σχόλια των νέων κομμάτων της Βουλής, που δεν δικαιούνται χρηματοδότηση και επομένως βλάπτονται από αυτήν γιατί τα φέρνει σε μειονεκτική θέση στον πολιτικό ανταγωνισμό,  ελπίζω να το θυμηθούν και όταν με το καλό βρεθούν να την εισπράττουν και τα ίδια!

Στα σχόλια των κομμάτων που επωφελούνται, αχαρακτήριστα στο σύνολό τους, είναι χαρακτηριστικό ότι πουθενά δεν γίνεται ούτε καν απόπειρα να εξηγηθεί ούτε γιατί η αύξηση είναι δικαιολογημένη, ούτε γιατί το ποσό είναι δικαιολογημένο! Το μόνο δικαιολογημένο σ' αυτή την κατάσταση είναι η αμηχανία που όλες αυτές οι "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" δηλώσεις, δεν καταφέρνουν βέβαια να κρύψουν.

Η πιο χαριτωμένη από τις σχετικές ανακοινώσεις μου φάνηκε εκείνη του ΛΑΟΣ (δες παρακάτω στο άρθρο). Αναρωτιέμαι λοιπόν: Μήπως μπορώ να πάρω εγώ, όχι πολλά, μόνο την αύξηση του ΛΑΟΣ από πέρισυ; Και δεσμεύομαι όσο θέλει ο κ. Καρατζαφέρης, στον λόγο της φορολογικής μου τιμής, να τα ξοδεψω όλα για να "ξαναγυρίσουν στην αγορά υπό μορφήν" κατανάλωσης!

Τέλος, για να μην εξαντλούμαστε σε καταγγελίες, θυμίζω ότι η πρώτη σε προτίμηση από τις υποψήφιες δράσεις μας, όπως προκύπτει από ψηφοφορία στο Facebook είναι ακριβώς εκστρατεία για μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων σε επίπεδα Γερμανίας. Μάλιστα! Όσον αφορά την χρηματοδότηση των κομμάτων από το χρεωκοπημένο Ελληνικό κράτος, η φιλοδοξία του Έλληνα φορολογούμενου είναι για επίπεδο Γερμανίας!!

Τα κόμματα που επωφελούνται, απλώς ελπίζουν να ξεχάσουμε όταν το θέμα βγει από την επικαιρότητα. Αυτό δείχνουν οι δηλώσεις τους. Κάνουν λάθος υπολογισμό! Καλό θα ήταν η συμπαθής τάξη των πολιτικών να είχε δώσει το καλό παράδειγμα στον γενικότερο εξορθολογισμό των δαπανών. Δεν βρήκε δυστυχώς ούτε το κουράγιο ούτε το ηθικό σθένος να το κάνει. Ας το κάνει έστω και τώρα! Καιρός είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα των συνεπών φορολογούμενων και των ανέργων, στους οποίους το πολιτικό σύστημα έχει μέχρι στιγμής ρίξει το σύνολο του βάρους στην ουσία.

Βεβαιώνουμε τα κόμματα ότι το ιστολόγιο αυτό τουλάχιστον, δεν θα ξεχάσει! 

Ακολουθεί το προαναφερθέν άρθρο στο σύνολό του.

______________________________________________
'
Όλα ξεκίνησαν προχθές όταν ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης έδωσε στη Βουλή έγγραφο ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων για το 2011.

Η είδηση δεν ήταν το ποσό της επιχορήγησης αυτής για το 2011 παρόλο που αυτό ήταν μεγάλο. Η είδηση ήταν ότι αυξήθηκε από το 2010 και μάλιστα κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ!!!

Το 2010 η οικονομική αυτή ενίσχυση έφτασε τα 48,8 εκ ευρώ και το 2011 τα 54 εκ ευρώ!

Δηλαδή ενώ όλα μειώνονται έως και περικόβονται εντελώς για όλους τους υπόλοιπους, τα κόμματα λαμβάνουν ακόμα περισσότερα χρήματα και μάλιστα για… ερευνητικούς σκοπούς!

Διαβάστε τι έλαβαν αναλυτικά τα κόμματα το 2010:
ΠΑΣΟΚ 1.768.724,80 ευρώ
ΝΔ 1.344.300,66 ευρώ
ΚΚΕ 418.936,30 ευρώ
ΛΑΟΣ 356.412,18 ευρώ
ΣΥΡΙΖΑ 312.866,84 ευρώ
Οικολόγοι Πράσινοι 155.902,08 ευρώ

Το 2011 ως οικονομική ενίσχυση:
ΠΑΣΟΚ 3.084.772,47 ευρώ
ΝΔ 2.932.510,15 ευρώ
ΚΚΕ 602.940,19 ευρώ
ΛΑΟΣ 346.073,03 ευρώ
ΣΥΡΙΖΑ 371.039,65 ευρώ
Οικολόγων Πρασίνων 191.614,51 ευρώ

Το 2011 ως οικονομική ενίσχυση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς: ΠΑΣΟΚ 1.941.547,36 ευρώ
ΝΔ 1.517.818,04 ευρώ
ΚΚΕ 466.526,6 ευρώ
ΛΑΟΣ 389.063,72
ΣΥΡΙΖΑ 347.366,00 ευρώ
Οικολόγοι Πράσινοι 160.769,72 ευρώ

Αφού λοιπόν βγήκαν τα στοιχεία αυτά στη δημοσιότητα, άρχισαν τα όργανα από τα κόμματα και τους εκπροσώπους τους. Πρώτος πρώτος, ο Γενικός Διευθυντής της ΝΔ Θανάσης Σκόρδας που τα ‘βαλε με τον υπουργό λέγοντας ότι είναι «τουλάχιστον ανεύθυνο να δίνονται από υπεύθυνες αρχές λανθασμένα στοιχεία σ’ ότι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Σ’ ότι αφορά τη ΝΔ τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρονται στα ποσά που θα μπορούσε να πάρει και όχι αυτά που πήρε τελικά» και πρόσθεσε «Η αλήθεια είναι ότι για το 2011 η ΝΔ εισέπραξε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ λιγότερα από ότι το 2010. Συγκεκριμένα το 2010 εισέπραξε συνολικά 15.056.167, ενώ το 2011 εισέπραξε 12.749.671 ευρώ. Εκ των οποίων τα 11.350.970 ευρώ δεν έφθασαν ποτέ στο ταμείο του κόμματος, καθώς παρακρατήθηκαν για την εξυπηρέτηση υφιστάμενων δανείων».

Ωραία λογική αυτή… Επειδή τα δώσαμε στο δάνειο δεν μετράνε. Λες και το δάνειο είναι κανένας φιλανθρωπικός σύλλογος. Λες και το δάνειο δεν το πληρώνει τώρα η ΝΔ επειδή κάποτε δανείστηκε λεφτά που έβαλε στα ταμεία της. Δηλαδή πραγματικά θα μας τρελάνουν με το θράσος τους στη Νέα Δημοκρατία!!!
Μετά έσπευσαν και οι υπόλοιποι. Το ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι «το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης δεν καθορίζεται από τα κόμματα, όπως ψευδέστατα διαδίδουν τα ΜΜΕ κάνοντας λόγο για αυξήσεις, όταν μάλιστα μέρος της δεν έχει δοθεί. Καθορίζεται από νόμο του 2002 και το ετήσιο ύψος της αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με το ύψος του κάθε φορά κρατικού προϋπολογισμού».

Λες και το πρόβλημα είναι ποιος αποφασίζει για το πόσα λεφτά θα πάρουν όχι ποιος τα παίρνει και – κυρίως – ποιος τα τρώει! Και το ΚΚΕ μάλλον τα τρώει γρήγορα αφού τελευταία δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τους εργαζόμενους στον 902 για να θυμίσουμε και τα γεγονότα.

Μάλιστα το ΚΚΕ επειδή είναι κόμμα με αρχές δηλώνει και το παράλογο ότι, λέει, «δεν θα είχε αντίρρηση να δεχτεί τη μείωση της κρατικής επιδότησης για λόγους αλληλεγγύης στο λαό που δεινοπαθεί παρόλο που την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει τη χρησιμοποιεί για να ενημερώνει το λαό και να δρα για την οργάνωση της πάλης του»!!!

Δηλαδή εμείς τα λεφτά τα τρώμε σωστά, οι άλλοι τα τρώνε λάθος. Ας γελάσουμε με δυνατή φωνή… Εκτός αν μας ειρωνεύεται το κόμμα του λαού, μας κοροϊδεύει στα μούτρα δηλαδή!

Το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη αρκέστηκε σε μία απλή, λιτή και μικρή δήλωση που μας δίνει μάλλον την εντύπωση ότι την έβγαλε περισσότερο για να μην λείπει από τη λίστα με τις δηλώσεις. «Μπορούμε και με λιγότερα. Αλλά τα χρήματα που δίνονται στα κόμματα ξαναγυρίζουν στην αγορά υπό μορφή μισθών, υπό μορφή αγορών, υπό μορφή ενοικίων κλπ». Αυτό δε τώρα που ξαφνικά κόπτεται για την κίνηση στην αγορά το ΛΑΟΣ μας πεθαίνει. Θράσος και αυτό να λες τα παίρνω τα λεφτά αλλά με αυτά μωρέ πληρώνω διάφορους οπότε πάλι ξαναβγαίνουν στη γύρα. Σε λίγο θα μας πουν ότι με την επιχορήγηση που λαμβάνουν στηρίζουν την ανάπτυξη της χώρας!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Συνασπισμός που ξεκινάει τη δήλωσή του με λόγια του αέρα και θεωρητικολογίες περί του ότι «Η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και ουσιαστικά στη λογική της διαφάνειας και της διασφάλισης της αυτόνομης λειτουργίας των κομμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ύπαρξη ενός βελτιωμένου νομοθετικού πλαισίου και ουσιαστικών ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια και θα εμποδίζουν την παρείσφρηση των ιδιωτικών συμφερόντων στη λειτουργία των κομμάτων».

Και μετά μπαίνει στο ζουμί της συνωμοσιολογίας που τόσο αγαπά και των κακών συμφερόντων που τόσο τον μισούν. Σημειώνει: «Ο τρόπος που διεξάγεται η συζήτηση για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων έχει ως σκοπό να βάλει όλα τα κόμματα στο ίδιο κάδρο:  της μίζας, της διαφθοράς, του κρατικοδιαιτισμού και της αδιαφάνειας. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι το ίδιο το τμήμα του πολιτικού συστήματος που επί χρόνια έκανε πάρτι με τις σκανδαλώδεις, άδηλες χρηματοδοτήσεις από επιχειρήσεις, το βόλεμα «ημετέρων» σε κρατικές θέσεις και τα εκατομμύρια σε ΜΚΟ, τώρα κάνει «ιερό» αγώνα εναντίον της κρατικής χρηματοδότησης».

Εμάς πάλι, μας κάνει εντύπωση ότι ένα κόμμα που αυτοαποκαλείται «αριστερό» – κάποτε λεγότανε και «της προόδου» τρομάρα του! – αντιδρά σαν 7χρονο παιδί που το πιάσαν να τρώει το γλυκό: «Μα κυρία και ο Γιαννάκης έφαγε το μισό πριν από μένα!».  Δηλαδή μας λέει ο Συνασπισμός ότι «Ναι ρε παιδιά τα παίρνουμε τα φράγκα αλλά οι άλλοι που τα παίρνουνε είναι μιλάμε πολύ χειρότεροι οπότε γιατί δεν ασχολείστε με αυτούς που είναι και πουλημένοι και διεφθαρμένοι και ασχολείστε με την πάρτη μας που απλώς κάνουμε τη δουλειά μας;». 

Όλα τα κόμματα, μία γραμμή. Με λίγα λόγια τι λέει; Ναι μωρέ δίκιο έχετε είναι πολλά αλλά…. Και εκεί αρχίζουν τα επιχειρήματα. Διαφέρουν λίγο πολύ σε κάθε περίπτωση αλλά όλα εμφανίζονται το ίδιο ισχυρά στο ότι οι χρηματοδοτήσεις πρέπει να παραμείνουν ως έχουν μην τυχόν και μας χαλάσει η συνταγή. Τόσο πετυχημένη συνταγή, την χαλάς άλλωστε;

Το πιο ενδιαφέρον σε αυτήν την υπόθεση κατά τη γνώμη μας είναι η στάση των δύο μικρών κομμάτων που ακόμα δεν είναι κόμματα. Δηλαδή δεν έχουν κοινοβουλευτικές ομάδες, δημιουργήθηκαν μετά τις εκλογές από αποχωρήσεις και διασπάσεις (άρα στη διάρκεια της παρούσας Βoυλής) και άρα δεν παίρνουν και δεκάρα τσακιστή από το πουγκί. 

Η μεν Δημοκρατική Συμμαχία έχει πολλές φορές τεθεί υπέρ της μείωσης τουλάχιστον κατά 50% της κρατικής χρηματοδότηση των κομμάτων και μάλιστα μην ξεχνάμε ότι με αφορμή δικού της βουλευτή βγήκαν στη φόρα όλα αυτά. Ο ίδιος άλλωστε αν ανατρέξει κανείς στα αρχεία του κόμματος έχει βγάλει και αρκετές ανακοινώσεις για το θέμα λέγοντας ότι τέτοιες επιδοτήσεις προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Η δε Δημοκρατική Αριστερά επίσης έχει προτείνει δραστική περικοπή της επιχορήγησης, αποφασιστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, μία σύνταξη για τους βουλευτές (από τον επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα). Επίσης οι τέσσερις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν παραιτηθεί από τις αποζημιώσεις για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές της Βουλής.
'

ΥΓ.
Συγχαρητήρια στον κ. Αυγενάκη για την πρωτοβουλία του να φέρει το θέμα στην Βουλή και στην επικαιρότητα. Δεν είναι συχνά που συμφωνώ με τις πρωτοβουλίες του δυστυχώς... Η συγκεκριμένη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου