Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Εκείνοι παίζουν 4-4-2. Εμείς;

Σοβαρότατες καταγγελίες για διαφθορά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τον προηγούμενο μήνα. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε πολλά δημοσιεύματα, σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ (13/12/2011), "...ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, μίλησε για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του 4-4-2 (ή 40%-40%-20%) που, όπως είπε, αποτελεί κοινό μυστικό στον χώρο. Το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που «τσεπώνει» ο ελεγκτής και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία!...". 

Αυτό δεν ήταν δυστυχώς το μόνο. Όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο του Βήματος απ' όπου αντλήθηκε και το παραπάνω απόσπασμα, "...«Είναι επίσης γνωστό ότι όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου», συμπλήρωσε ο πρώην γ.γ. του ΚΕΠΥΟ, για να τον διορθώσει από το πάνελ της ίδιας εκδήλωσης ο νυν διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας ότι «το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 10%»..." 

Ο κ. Σπινέλλης κατήγγειλε επιπλέον "...αναποτελεσματικότητα και κακοδιοίκηση..." με συγκεκριμένα πολύ χτυπητά παραδείγματα.

Στην ίδια εκδήλωση ο κ. Λέκκας από το ΣΔΟΕ ανέφερε διάφορα τρανταχτά στοιχεία των ευρύτατων εξοργιστικών καταχρήσεων εις βάρος των φορολογούμενων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μνεία του κ. Λέκκα ήταν ότι "το φορολογικό μας σύστημα ευνοεί τη φοροδιαφυγή διότι δεν είναι απλό, ούτε κατανοητό, εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό.", αναφορά που στους τακτικούς αναγνώστες του ιστολογίου θα θυμίζει έντονα τα δικαιώματα των φορολογουμένων!Ως φορολογούμενοι που καταγγέλουμε από καιρό όχι μόνο την διαφθορά, αλλά την προσχεδιασμένη δρομολόγηση και διαιώνισή της από τους βαρύτατους φόρους και τους περίπλοκους κι αντιφατικούς φορολογικούς νόμους, αυτό που έχουμε να σχολιάσουμε είναι: "ο κόσμος τό 'χει τούμπανο κι οι αρμόδιοι κρυφό καμάρι".

Τις καταγγελίες του κ. Σπινέλλη δεν τις παίρνουμε μόνο εμείς στα σοβαρά. Τις παίρνει στα σοβαρά και η δικαιοσύνη. Δουλειά της είναι και καλά κάνει. Θυμίζουμε όμως πως η καταστολή είναι μία μόνο από τις συνιστώσες της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, και μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο όταν η διαφθορά και η φοροδιαφυγή είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Επιμένουμε ότι  η φοροδιαφυγή καταπολεμείται πρωταρχικά με σεβασμό των δικαιωμάτων των φορολογούμενων, με χαμηλού ύψους, απλή, διαφανή και ανταποδοτική φορολογία και αποτελεσματικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Και ότι όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια ήταν στην αντίθετη κατεύθυνση, με συνεχείς αιφνιδιαστικές, βαρύτατες, άδικες, παράλογες κι ακόμα και παράνομες φορολογικές επιβαρύνσεις, που προτιμήθηκαν από την καταπολέμηση του πελατειακού κράτους και την μείωση της σπατάλης του δημοσίου.


Και προσοχή! Μην ξεγελιέστε! Το 4-4-2, επειδή ταιριάζει με σύστημα ποδοσφαίρου, εμφανίζεται ως σύστημα. Δεν είναι σύστημα παιγνιδιού, είναι στήσιμο του παιγνιδιού! Είναι  σκορ! Είναι το σκορ, +4+4-8. Φοροφυγάδες +4, Διεφθαρμένοι Εφοριακοί +4, Φορολογούμενοι -8!

Εμείς; Τι σύστημα παίζουμε; Πότε θα σταματήσουμε να παίζουμε το σύστημα "ο καθένας μόνος του" και θα οργανωθούμε σε άμυνα και επίθεση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου